Så sparar du tid av din semester

Att måla huset kan kännas som en stor uppgift, men det går att göra snabbare än vad du tror.
Följ det här tipset – och spara veckor av din semester.

26 april, 2018. Senast uppdaterat 09:48

Det är inte det lättaste att bedöma när det är dags att måla om huset. Det är kanske mest smuts som gör fasaden ofräsch, och färgskiktet är okej.
Eller så har den blekts av väder och vind, och du känner att en ommålning skulle vara rätta medicinen för att ta bort tristessen. Oavsett anledning så har du ett tungt och tidskrävande jobb framför dig – under en tid då de flesta vill vara ledig.

Det finns en lösning
Men lugn, innan du i panik ringer kompisgänget och lockar med pizza, bör du veta att det finns snabb hjälp att tillgå. Just nu erbjuder Bodens Måleri, på Vittjärvsvägen 3, kostnadsfria hembesök, där du får en genomgång på vad som bör göras och ger tips och råd på lämpliga ytbehandlingar och utföranden.
– Bör man skrapa huset, hur ser det tidigare underarbetet ut och finns det till exempel fukt som trängt sig in bakom färgskiktet? På plats bedömer vi hur huset mår, berättar Johan Ekström hos Bodens Måleri.
– Ofta tänker man inte på detaljerna och underskattar hur lång tid det tar att utföra jobbet helt självt. Vi har alltid två-tre målare på plats och ett normalstort hus tar ofta inte mer än en vecka. Att jämföra med tre-fyra veckor om du skulle göra det själv, säger Johan Ekström.

Vi ser en stor ökning bland underhållsfria material och färger som smälter in i omgivningen, som till exempel järnvitrol.

Färgen ska inte bara försköna huset, den ska ge det ett längre liv genom att skydda och bevara. Det är inte bara trähus som behöver eller kan målas, det finns färg som passar för tegel, puts, metall och betong också.
Men vilken fasadfärg ska man då välja?
– Det är mycket som spelar in, till exempel husets form, fasad och solläge. Men rent generellt kan man säga att vitt fortsätter att vara trendigt, och att svart kommer att öka och bli nästan lika populärt, säger Johan Ekström.
– Dessutom ser vi en stor ökning bland underhållsfria material och färger som smälter in i omgivningen, som till exempel järnvitrol.
Bodens Måleri är idag en del av Vittjärvshus organisation och utför fasadmålning allt från villor, lägenheter, allmänna lokaler och hyresfastigheter till kontors- och industrilokaler.

Vill du ha en kostnadsfri offert? Kontakta Bodens Måleri här.

Bodens Måleri

Rotavdrag

 • ROT-avdraget är en skattereduktion som minskar kostnaden för arbete vid renovering eller förnyande av bostadsrätt eller hus.
 • 30 procent av arbetskostnaden får dras av, med ett maxbelopp av 50 000 kronor per år (för fullt avdrag krävs 166 666 kronor i ren, debiterad arbetskostnad). Skattereduktionen är kopplad till individ och inte till fastighet vilket innebär att två delägare kan få skattereduktion med sammanlagt 100 000 kronor (2×50 000 kr) per år.
 • Det finns inget minimibelopp för att kunna få skattelättnad.
26 april, 2018. Senast uppdaterat 09:48

Skidmeckat i Boden fyller 50 år

Skifix är en av de största skiduthyrarna i Sverige.
I år firar Bodenföretaget 50 år i branschen.
Här berättar ägaren Niklas Kassberg Wall om framgångsfaktorn och listar säsongens hetaste trender.

2 oktober, 2018. Senast uppdaterat 13:01

Under de senaste femtio åren har många familjer besökt Skifix. För alla vuxna och barn som gillar att åka utför är det ett verkligt mecka.

Företaget, som hyrt ut skidor sedan 90-talet, har en butik på Kopplingsvägen 10A i Boden men sedan några år tillbaka kan man även beställa säsongens skidutrustning via deras hemsida, skifix.com.

Ett enkelt och smidigt alternativ som ökar i populäritet år för år.

– Många som en gång har börjat hyra hos oss kommer tillbaka år efter år. Dels för att det är så smidigt och dels för att man såklart sparar väldigt mycket pengar, säger Skifix ägare Niklas Kassberg Wall.

En bra affär, särskilt på barn- och juniorsidan, där man sällan har skidorna mer än kanske två säsonger.

Om man exempelvis hyr begagnad alpinutrustning, så är priset endast 745 kronor för två säsonger. Skidor, bindning och pjäxor ingår i samtliga paket.

– En bra affär, särskilt på barn- och juniorsidan, där man sällan har skidorna mer än kanske två säsonger innan det är dags att byta, säger Niklas Kassberg Wall och fortsätter:

– Våra begagnade skidor är alltid nyslipade och vallade. Om barnen växer ur pjäxan eller skidorna kan du göra ett mellanbyte för endast 100 kronor under hyrtiden. Lägger du till hundra kronor kan du byta skidorna mellan eller under säsongen.

Trendkänslig
Niklas Kassberg Wall började på företaget 2001 och med sina många år i branschen har han sett otaliga trender gå i vågor. Och han understryker just att skidvärlden är väldigt trendkänslig.

– Visst är det så. Just nu är det stor efterfrågan på breda och lätta skidor, anpassade för toppturer, friåkningsskidor för hela berget, parkskidor för freestyle-åkning samt pistsmiskare, för åkare som gillar att gasa i svängarna.

Vill du också förbättra din skidåkningen eller kolla in de senaste trenderna? Kom in till Skifix på Kopplingsvägen 10 A eller surfa in på skifix.com.

SKIFIX

2 oktober, 2018. Senast uppdaterat 13:01

Fotproblem – då kan lösningen finnas i Boden

Har du fotproblem och lider av värk i rygg, knä eller höft?
Då kan lösningen finnas i Boden.
Med unik teknik får du hjälp att analysera dina fötter – och gjuta dina egna skräddarsydda inlägg.

18 juni, 2018. Senast uppdaterat 11:32

Längtar du efter att få sparka av dig skorna? Eller tvärtom – skäms du för att visa dig barfota?
Du är inte ensam, tre av fyra drabbas av fotproblem.
En orsak är träningshetsen som råder i landet. En annan att vi har en alltför passiv livsstil och lider av övervikt.
– Ironiskt nog får otränade som tvingas bära en alltför stor kroppstyngd på sina fötter precis samma problem som elitmotionären, säger Jan Öhman, ortopedingenjör vid Skospecialisten BOTen.

”Det börjar med fötterna”
Lösningen är förstås inte att avstå från vare sig motion eller modetrender – utan att hitta genvägarna som tar dig precis så långt du vill.
– Det börjar med fötterna. En anatomisk obalans i foten kan påverka hela kroppshållningen, vilket i sin tur kan leda till spännings- och smärtproblematik i knä, höft, rygg och nacke/skuldra, säger Jan Öhman.

Många gånger är besvär i höft, benhinnor, hälsenor, knä eller rygg ett resultat av flerårig felpronering, det vill säga att du trampar inåt.

Oavsett vad du lider av så kan du bli kvitt dina problem hos Skospecialisten BOTen. Med hjälp av unik teknik kan de välutbildade ortopederna hos Bodenföretaget hjälpa dig att undersöka dina fötter. Från fotavtrycken analyserar de sedan fotställning, fotvalven och hur du belastar dina fötter. Om du behöver stöd i form av inlägg föreslår de anatomiska inlägg som passar just dina fötter.
– Många gånger är besvär i höft, benhinnor, hälsenor, knä eller rygg ett resultat av flerårig felpronering, det vill säga att du trampar inåt, säger Jan Öhman.
Hos Skospecialisten BOTen får du alltid hjälp av en ortopedingenjör eller tekniker, som gjuter och skapar ditt skräddarsydda skoinlägg.
– Tyvärr är det många som inte känner till att den här hjälpen finns och det gör att många får sämre livskvalitet. Att gå till grunden med problemet är vår specialitet, säger Jan Öhman.
Hos Skospecialisten BOTen får du inte bara hjälp med inlägg utan här finns även ett brett sortiment av skor. Oavsett stil så hittar du alltid säsongens trender i den stora butiken på Drottninggatan 14 i Boden.

KONTAKT
Skospecialisten BOTen
Drottninggatan 14
961 35 Boden

info@boten.se
Tel.efon: 0921-124 25

SKOSPECIALISTEN BOTEN

15 VANLIGA FOTPROBLEM

 1. Hälsporre
. Hälsporre är resultatet av lång tids överbelastning av de stora senytorna under fotsulan. Detta ger upphov till smärtor i hälen.
 2. Plantar fasciit
. Smärta under hälen som känns när man står och går. Det är relativt vanligt (10 procent av Sveriges befolkning).
 3. Hallux valgus
. Hallux valgus är ett tillstånd som kännetecknas av att stortån blir sned och att det växer ut en knöl på insidan av stortån.
 4. Hallux rigidus
. Stelhet i stortåleden.
 5. Nedsjunket främre fotvalv
. Vid sjukdomstillstånd och deformiteter i framfoten påverkas oftast detta så att de mellersta tåbenens ledhuvud metatarsalhuvudena sjunker ned och då kommer att få ta upp för stor belastning.
 6. Nedsjunket fotvalv
. Sent utvecklad plattfothet innebär ett tillstånd med belastningssmärta till följd av kollaps av det längsgående fotvalvet.
 7. Mortons syndrom
. Nerver i framfoten mellan mellanfotsbenen kan ibland komma i kläm och bilda en ömmande nervknut.
 8. Hammartå. 
Hammartåställning i samband med hallux valgus eller isolerat och även klotår och klubbtår kan uppstå på grund av bristande utrymme i dåliga skor.
 9. Pronation eller supination. 
Fotens leder och mjukdelar utsätts för enorma belastningar vid neutralsteg, men belastningen ökar dramatiskt vid felställningar. Detta kan leda till smärtor i fot, underben, knä och till och med högre upp i kroppen.
 10. Hälseneinflammation. 
Hälseneinflammation är i regel relaterad till överansträngning och medför smärtor, svullnad och ömhet i anslutning till senan.
 11. Benhinneinflammation. 
Det finns en mängd olika orsaker till skadan. Man ska komma ihåg att det är en av de vanligaste överansträngningsskadorna.
 12. Benlängdsskillnad
. Benlängdskillnad kan orsaka rygg och höft problem.
 13. Diabetes. 
Ortopedteknisk behandling, fotproblem/neuropatier, diabetessår, kallbrand och infektion, är vanliga hos diabetiker.
 14. Reumatism
. De flesta patienter med reumatoid artrit har sjukdomen i händerna och engagemang i fötternas olika leder. Reumatismen förstör ledkapslar och ledband.
 15. Löparknä. 
Löpare kan få besvär ifrån iliotibialbandet i anslutning till laterala femurepikondylen. Möjligen accentueras tillståndet av att personen i fråga springer med foten i viss grad av pronation, och det är vanligast hos dem som företrädesvis springer på asfalt.
18 juni, 2018. Senast uppdaterat 11:32