Skidmeckat i Boden fyller 50 år

Skifix är en av de största skiduthyrarna i Sverige.
I år firar Bodenföretaget 50 år i branschen.
Här berättar ägaren Niklas Kassberg Wall om framgångsfaktorn och listar säsongens hetaste trender.

2 oktober, 2018. Senast uppdaterat 13:01

Under de senaste femtio åren har många familjer besökt Skifix. För alla vuxna och barn som gillar att åka utför är det ett verkligt mecka.

Företaget, som hyrt ut skidor sedan 90-talet, har en butik på Kopplingsvägen 10A i Boden men sedan några år tillbaka kan man även beställa säsongens skidutrustning via deras hemsida, skifix.com.

Ett enkelt och smidigt alternativ som ökar i populäritet år för år.

– Många som en gång har börjat hyra hos oss kommer tillbaka år efter år. Dels för att det är så smidigt och dels för att man såklart sparar väldigt mycket pengar, säger Skifix ägare Niklas Kassberg Wall.

En bra affär, särskilt på barn- och juniorsidan, där man sällan har skidorna mer än kanske två säsonger.

Om man exempelvis hyr begagnad alpinutrustning, så är priset endast 745 kronor för två säsonger. Skidor, bindning och pjäxor ingår i samtliga paket.

– En bra affär, särskilt på barn- och juniorsidan, där man sällan har skidorna mer än kanske två säsonger innan det är dags att byta, säger Niklas Kassberg Wall och fortsätter:

– Våra begagnade skidor är alltid nyslipade och vallade. Om barnen växer ur pjäxan eller skidorna kan du göra ett mellanbyte för endast 100 kronor under hyrtiden. Lägger du till hundra kronor kan du byta skidorna mellan eller under säsongen.

Trendkänslig
Niklas Kassberg Wall började på företaget 2001 och med sina många år i branschen har han sett otaliga trender gå i vågor. Och han understryker just att skidvärlden är väldigt trendkänslig.

– Visst är det så. Just nu är det stor efterfrågan på breda och lätta skidor, anpassade för toppturer, friåkningsskidor för hela berget, parkskidor för freestyle-åkning samt pistsmiskare, för åkare som gillar att gasa i svängarna.

Vill du också förbättra din skidåkningen eller kolla in de senaste trenderna? Kom in till Skifix på Kopplingsvägen 10 A eller surfa in på skifix.com.

SKIFIX

2 oktober, 2018. Senast uppdaterat 13:01

Fotproblem – då kan lösningen finnas i Boden

Har du fotproblem och lider av värk i rygg, knä eller höft?
Då kan lösningen finnas i Boden.
Med unik teknik får du hjälp att analysera dina fötter – och gjuta dina egna skräddarsydda inlägg.

18 juni, 2018. Senast uppdaterat 11:32

Längtar du efter att få sparka av dig skorna? Eller tvärtom – skäms du för att visa dig barfota?
Du är inte ensam, tre av fyra drabbas av fotproblem.
En orsak är träningshetsen som råder i landet. En annan att vi har en alltför passiv livsstil och lider av övervikt.
– Ironiskt nog får otränade som tvingas bära en alltför stor kroppstyngd på sina fötter precis samma problem som elitmotionären, säger Jan Öhman, ortopedingenjör vid Skospecialisten BOTen.

”Det börjar med fötterna”
Lösningen är förstås inte att avstå från vare sig motion eller modetrender – utan att hitta genvägarna som tar dig precis så långt du vill.
– Det börjar med fötterna. En anatomisk obalans i foten kan påverka hela kroppshållningen, vilket i sin tur kan leda till spännings- och smärtproblematik i knä, höft, rygg och nacke/skuldra, säger Jan Öhman.

Många gånger är besvär i höft, benhinnor, hälsenor, knä eller rygg ett resultat av flerårig felpronering, det vill säga att du trampar inåt.

Oavsett vad du lider av så kan du bli kvitt dina problem hos Skospecialisten BOTen. Med hjälp av unik teknik kan de välutbildade ortopederna hos Bodenföretaget hjälpa dig att undersöka dina fötter. Från fotavtrycken analyserar de sedan fotställning, fotvalven och hur du belastar dina fötter. Om du behöver stöd i form av inlägg föreslår de anatomiska inlägg som passar just dina fötter.
– Många gånger är besvär i höft, benhinnor, hälsenor, knä eller rygg ett resultat av flerårig felpronering, det vill säga att du trampar inåt, säger Jan Öhman.
Hos Skospecialisten BOTen får du alltid hjälp av en ortopedingenjör eller tekniker, som gjuter och skapar ditt skräddarsydda skoinlägg.
– Tyvärr är det många som inte känner till att den här hjälpen finns och det gör att många får sämre livskvalitet. Att gå till grunden med problemet är vår specialitet, säger Jan Öhman.
Hos Skospecialisten BOTen får du inte bara hjälp med inlägg utan här finns även ett brett sortiment av skor. Oavsett stil så hittar du alltid säsongens trender i den stora butiken på Drottninggatan 14 i Boden.

KONTAKT
Skospecialisten BOTen
Drottninggatan 14
961 35 Boden

info@boten.se
Tel.efon: 0921-124 25

SKOSPECIALISTEN BOTEN

15 VANLIGA FOTPROBLEM

 1. Hälsporre
. Hälsporre är resultatet av lång tids överbelastning av de stora senytorna under fotsulan. Detta ger upphov till smärtor i hälen.
 2. Plantar fasciit
. Smärta under hälen som känns när man står och går. Det är relativt vanligt (10 procent av Sveriges befolkning).
 3. Hallux valgus
. Hallux valgus är ett tillstånd som kännetecknas av att stortån blir sned och att det växer ut en knöl på insidan av stortån.
 4. Hallux rigidus
. Stelhet i stortåleden.
 5. Nedsjunket främre fotvalv
. Vid sjukdomstillstånd och deformiteter i framfoten påverkas oftast detta så att de mellersta tåbenens ledhuvud metatarsalhuvudena sjunker ned och då kommer att få ta upp för stor belastning.
 6. Nedsjunket fotvalv
. Sent utvecklad plattfothet innebär ett tillstånd med belastningssmärta till följd av kollaps av det längsgående fotvalvet.
 7. Mortons syndrom
. Nerver i framfoten mellan mellanfotsbenen kan ibland komma i kläm och bilda en ömmande nervknut.
 8. Hammartå. 
Hammartåställning i samband med hallux valgus eller isolerat och även klotår och klubbtår kan uppstå på grund av bristande utrymme i dåliga skor.
 9. Pronation eller supination. 
Fotens leder och mjukdelar utsätts för enorma belastningar vid neutralsteg, men belastningen ökar dramatiskt vid felställningar. Detta kan leda till smärtor i fot, underben, knä och till och med högre upp i kroppen.
 10. Hälseneinflammation. 
Hälseneinflammation är i regel relaterad till överansträngning och medför smärtor, svullnad och ömhet i anslutning till senan.
 11. Benhinneinflammation. 
Det finns en mängd olika orsaker till skadan. Man ska komma ihåg att det är en av de vanligaste överansträngningsskadorna.
 12. Benlängdsskillnad
. Benlängdskillnad kan orsaka rygg och höft problem.
 13. Diabetes. 
Ortopedteknisk behandling, fotproblem/neuropatier, diabetessår, kallbrand och infektion, är vanliga hos diabetiker.
 14. Reumatism
. De flesta patienter med reumatoid artrit har sjukdomen i händerna och engagemang i fötternas olika leder. Reumatismen förstör ledkapslar och ledband.
 15. Löparknä. 
Löpare kan få besvär ifrån iliotibialbandet i anslutning till laterala femurepikondylen. Möjligen accentueras tillståndet av att personen i fråga springer med foten i viss grad av pronation, och det är vanligast hos dem som företrädesvis springer på asfalt.
18 juni, 2018. Senast uppdaterat 11:32

Byt fönster – och spara tusentals kronor

Att byta fönster kan kännas som en tråkig utgift, men det är en är väldigt bra investering.
Faktum är att du kan spara tusentals kronor per år – bara i energikostnader.
– Ett fönsterbyte är bra både för din ekonomi och klimatet, säger Thomas Lindbäck, säljare på XL-BYGG Luleå.

1 juni, 2018. Senast uppdaterat 14:08

Just nu får du upp till 30 procent rabatt om du handlar fönster och fönsterdörrar hos XL-BYGG.
 Många som ska byta fönster sätter sig inte in i det och väljer ofta det billigaste alternativet eftersom fönster anses vara en tråkig utgift. Resonerar du så bör du tänka om, för nya fönster är en väldigt bra investering.
– Generellt sett tror jag att få vet vilken stor skillnad det kan vara på olika fönster, och vad det kan göra för dels ens ekonomi och dels för känslan i huset, säger Thomas Lindbäck, säljare på XL-BYGG Luleå.

Förutom att energiförbrukningen blir lägre ökar nästan alltid värdet på huset med nya fönster, vilket är ytterligare ett exempel på att fönsterköp är en bra investering.

Fönstren på ett hus står för närmare 35 procent av husets värmeläckage, men nya fönster med modern glasteknologi är både täta och energisnåla. Därför kan du spara tusentals kronor per år bara i energikostnader, lite beroende på vilka fönster du har i dagsläget.

– Förutom att energiförbrukningen blir lägre ökar nästan alltid värdet på huset med nya fönster, vilket är ytterligare ett exempel på att fönsterköp är en bra investering, säger Thomas Lindbäck.

Men det är inte bara din plånbok som påverkas positivt av nya fönster, utan även miljön.

– Nya fönster släpper som sagt ut väldigt lite värme, vilket i sin tur gör att uppvärmningsbehovet minskas och därmed bidrar du till att minska koldioxidutsläppen, säger Thomas Lindbäck.

XL-BYGG samarbetar med Svenska Fönster och Traryd Fönster – som är två av Sveriges ledande fönstertillverkare och båda klarar de nya skärpta kraven för en Svanenmärkning.

Just nu har XL-BYGG ett väldigt bra erbjudanden för dig som vill byta fönster. Fram till den 16 juni får du upp till 30 procents rabatt på hela beställningssortimentet för fönster och fönsterdörrar.

Tre anledningar till att byta fönster

 1. Sänker energiförbrukningen. Fönster står ofta för närmare 35 procent av husets värmeläckage och för att dra ner på den siffran är det en bra idé att köpa nya, moderna fönster.
 2. Minskar underhållet
. Att putsa, skrapa och måla fönster är inte den roligaste vardagssysslan. Men satsar man på aluminiumbeklädda fönster kommer det att minska underhållsbehovet rejält.
 3. Ökar husets värde
. Eftersom nya fönster exempelvis både förlänger husets livslängd och sänker månadskostnaderna ökar det värdet på huset.

XL-BYGG Luleå Notviken

Hemsida
https://www.xlbygg.se/luleanotviken

Telefon
010-15 06 200

E-post
info@lulea.notviken.xlbygg.se

Besöksadress
Spantgatan 1
973 46 Luleå

1 juni, 2018. Senast uppdaterat 14:08