Ta förarbeviset till skoter – från soffan

55 mil till närmaste skoterled.
För Robin Ternström och Erica Heinesson i Karlshamn var förutsättningarna inte optimala.
Att förverkliga drömmen om ett förarbevis till skoter är inte alltid helt enkelt – men blekingeparet hittade ett knep.

21 februari, 2018. Senast uppdaterat 12:08

Erica Heinesson.

Länge fick du det på köpet när du tog det traditionella körkortet – men sedan den 1 januari 2000 krävs det att du går en utbildning hos en godkänd utbildare och klarar kunskapsprovet för att beviljas förarbevis till skoter.

Det kan bli både krångligt och dyrt – särskilt då många i vårt avlånga land har stora avstånd till närmaste utbildningsplats.

Nu har Medborgarskolan Nord hittat lösningen. Sedan hösten 2014 har de utbildat ett hundratal personer i sitt digitala klassrum – en unik utbildningsmetod som de är ensamma om i Sverige. Två av dem som sett fördelarna med distansutbildningen är blekingeparet Robin Ternström och Erica Heinesson i Karlshamn.

– Skoter och snö finns inte här. Hade vi inte hittat den här lösningen hade vi tvingats bo på annan ort i minst en vecka, vilket hade fördyrat kortet avsevärt, säger Erica Heinesson.

Teoripassen hölls under samma vecka; tisdag, torsdag och söndag. Först en månad senare bokade jag uppkörning, men hade jag varit ivrigare hade jag kunnat ta förarbeviset betydligt snabbare än så.

Teoriundervisningen leds av en lärare via nätet och deltagarna ansluter till det digitala klassrummet via ett videokonferenssystem. Allt som behövs är en dator, bra internetuppkoppling, ett headset samt en webbkamera.

För att teoriundervisningen ska bli så intressant och rolig som möjligt så varvas den med gruppövningar, värderingsövningar, filmer och andra digitala media.

Bokar du det praktiska körmomentet i direkt anslutning till det avslutande teoripasset kan du ha ditt förarbevis på mindre än en vecka.

– Teoripassen hölls under samma vecka; tisdag, torsdag och söndag. Först en månad senare bokade jag uppkörning, men hade jag varit ivrigare hade jag kunnat ta förarbeviset betydligt snabbare än så, säger Erica.

Nästa distansutbildning startar den 12 mars och anmälan kan du göra här.

Medborgarskolan Nord

Så funkar den digitala förarbevisutbildningen för skoter

 1. Anmäl dig här.
 2. Innan kursstart får du utbildningsmaterial med posten samt inloggningsuppgifter till plattformen via mejl.
 3. God datavana, en fungerande internetuppkoppling, ett headset med mikrofon samt en dator med webbkamera är allt du behöver för att kunna genomföra kursen.
 4. När du läst teorin vid tre bestämda kurstillfällen kan du boka körmomentet på följande orter: Lycksele, Storuman/Hemavan, Vilhelmina/Kittelfjäll, Skellefteå, Gällivare och Umeå/Nordmaling.
 5. När det praktiska körmomentet samt teoriprovet är godkänt beviljas du ditt förarbevis för skoter.

För ytterligare information, kontakta
Jan-Egil Hemfjäll, verksamhetsutvecklare Medborgarskolan Nord, tel 0910-71 31 34

21 februari, 2018. Senast uppdaterat 12:08

Skidmeckat i Boden fyller 50 år

Skifix är en av de största skiduthyrarna i Sverige.
I år firar Bodenföretaget 50 år i branschen.
Här berättar ägaren Niklas Kassberg Wall om framgångsfaktorn och listar säsongens hetaste trender.

2 oktober, 2018. Senast uppdaterat 13:01

Under de senaste femtio åren har många familjer besökt Skifix. För alla vuxna och barn som gillar att åka utför är det ett verkligt mecka.

Företaget, som hyrt ut skidor sedan 90-talet, har en butik på Kopplingsvägen 10A i Boden men sedan några år tillbaka kan man även beställa säsongens skidutrustning via deras hemsida, skifix.com.

Ett enkelt och smidigt alternativ som ökar i populäritet år för år.

– Många som en gång har börjat hyra hos oss kommer tillbaka år efter år. Dels för att det är så smidigt och dels för att man såklart sparar väldigt mycket pengar, säger Skifix ägare Niklas Kassberg Wall.

En bra affär, särskilt på barn- och juniorsidan, där man sällan har skidorna mer än kanske två säsonger.

Om man exempelvis hyr begagnad alpinutrustning, så är priset endast 745 kronor för två säsonger. Skidor, bindning och pjäxor ingår i samtliga paket.

– En bra affär, särskilt på barn- och juniorsidan, där man sällan har skidorna mer än kanske två säsonger innan det är dags att byta, säger Niklas Kassberg Wall och fortsätter:

– Våra begagnade skidor är alltid nyslipade och vallade. Om barnen växer ur pjäxan eller skidorna kan du göra ett mellanbyte för endast 100 kronor under hyrtiden. Lägger du till hundra kronor kan du byta skidorna mellan eller under säsongen.

Trendkänslig
Niklas Kassberg Wall började på företaget 2001 och med sina många år i branschen har han sett otaliga trender gå i vågor. Och han understryker just att skidvärlden är väldigt trendkänslig.

– Visst är det så. Just nu är det stor efterfrågan på breda och lätta skidor, anpassade för toppturer, friåkningsskidor för hela berget, parkskidor för freestyle-åkning samt pistsmiskare, för åkare som gillar att gasa i svängarna.

Vill du också förbättra din skidåkningen eller kolla in de senaste trenderna? Kom in till Skifix på Kopplingsvägen 10 A eller surfa in på skifix.com.

SKIFIX

2 oktober, 2018. Senast uppdaterat 13:01

Fotproblem – då kan lösningen finnas i Boden

Har du fotproblem och lider av värk i rygg, knä eller höft?
Då kan lösningen finnas i Boden.
Med unik teknik får du hjälp att analysera dina fötter – och gjuta dina egna skräddarsydda inlägg.

18 juni, 2018. Senast uppdaterat 11:32

Längtar du efter att få sparka av dig skorna? Eller tvärtom – skäms du för att visa dig barfota?
Du är inte ensam, tre av fyra drabbas av fotproblem.
En orsak är träningshetsen som råder i landet. En annan att vi har en alltför passiv livsstil och lider av övervikt.
– Ironiskt nog får otränade som tvingas bära en alltför stor kroppstyngd på sina fötter precis samma problem som elitmotionären, säger Jan Öhman, ortopedingenjör vid Skospecialisten BOTen.

”Det börjar med fötterna”
Lösningen är förstås inte att avstå från vare sig motion eller modetrender – utan att hitta genvägarna som tar dig precis så långt du vill.
– Det börjar med fötterna. En anatomisk obalans i foten kan påverka hela kroppshållningen, vilket i sin tur kan leda till spännings- och smärtproblematik i knä, höft, rygg och nacke/skuldra, säger Jan Öhman.

Många gånger är besvär i höft, benhinnor, hälsenor, knä eller rygg ett resultat av flerårig felpronering, det vill säga att du trampar inåt.

Oavsett vad du lider av så kan du bli kvitt dina problem hos Skospecialisten BOTen. Med hjälp av unik teknik kan de välutbildade ortopederna hos Bodenföretaget hjälpa dig att undersöka dina fötter. Från fotavtrycken analyserar de sedan fotställning, fotvalven och hur du belastar dina fötter. Om du behöver stöd i form av inlägg föreslår de anatomiska inlägg som passar just dina fötter.
– Många gånger är besvär i höft, benhinnor, hälsenor, knä eller rygg ett resultat av flerårig felpronering, det vill säga att du trampar inåt, säger Jan Öhman.
Hos Skospecialisten BOTen får du alltid hjälp av en ortopedingenjör eller tekniker, som gjuter och skapar ditt skräddarsydda skoinlägg.
– Tyvärr är det många som inte känner till att den här hjälpen finns och det gör att många får sämre livskvalitet. Att gå till grunden med problemet är vår specialitet, säger Jan Öhman.
Hos Skospecialisten BOTen får du inte bara hjälp med inlägg utan här finns även ett brett sortiment av skor. Oavsett stil så hittar du alltid säsongens trender i den stora butiken på Drottninggatan 14 i Boden.

KONTAKT
Skospecialisten BOTen
Drottninggatan 14
961 35 Boden

info@boten.se
Tel.efon: 0921-124 25

SKOSPECIALISTEN BOTEN

15 VANLIGA FOTPROBLEM

 1. Hälsporre
. Hälsporre är resultatet av lång tids överbelastning av de stora senytorna under fotsulan. Detta ger upphov till smärtor i hälen.
 2. Plantar fasciit
. Smärta under hälen som känns när man står och går. Det är relativt vanligt (10 procent av Sveriges befolkning).
 3. Hallux valgus
. Hallux valgus är ett tillstånd som kännetecknas av att stortån blir sned och att det växer ut en knöl på insidan av stortån.
 4. Hallux rigidus
. Stelhet i stortåleden.
 5. Nedsjunket främre fotvalv
. Vid sjukdomstillstånd och deformiteter i framfoten påverkas oftast detta så att de mellersta tåbenens ledhuvud metatarsalhuvudena sjunker ned och då kommer att få ta upp för stor belastning.
 6. Nedsjunket fotvalv
. Sent utvecklad plattfothet innebär ett tillstånd med belastningssmärta till följd av kollaps av det längsgående fotvalvet.
 7. Mortons syndrom
. Nerver i framfoten mellan mellanfotsbenen kan ibland komma i kläm och bilda en ömmande nervknut.
 8. Hammartå. 
Hammartåställning i samband med hallux valgus eller isolerat och även klotår och klubbtår kan uppstå på grund av bristande utrymme i dåliga skor.
 9. Pronation eller supination. 
Fotens leder och mjukdelar utsätts för enorma belastningar vid neutralsteg, men belastningen ökar dramatiskt vid felställningar. Detta kan leda till smärtor i fot, underben, knä och till och med högre upp i kroppen.
 10. Hälseneinflammation. 
Hälseneinflammation är i regel relaterad till överansträngning och medför smärtor, svullnad och ömhet i anslutning till senan.
 11. Benhinneinflammation. 
Det finns en mängd olika orsaker till skadan. Man ska komma ihåg att det är en av de vanligaste överansträngningsskadorna.
 12. Benlängdsskillnad
. Benlängdskillnad kan orsaka rygg och höft problem.
 13. Diabetes. 
Ortopedteknisk behandling, fotproblem/neuropatier, diabetessår, kallbrand och infektion, är vanliga hos diabetiker.
 14. Reumatism
. De flesta patienter med reumatoid artrit har sjukdomen i händerna och engagemang i fötternas olika leder. Reumatismen förstör ledkapslar och ledband.
 15. Löparknä. 
Löpare kan få besvär ifrån iliotibialbandet i anslutning till laterala femurepikondylen. Möjligen accentueras tillståndet av att personen i fråga springer med foten i viss grad av pronation, och det är vanligast hos dem som företrädesvis springer på asfalt.
18 juni, 2018. Senast uppdaterat 11:32